Σύνοψη ημερησίων σχολίων συνεδρίασης Χρηματιστηρίου Αθηνών

Επιμέλεια : Φίλος Αλκιβιάδης

.

_________21/01/2021_17:30__>>___Τίτλοι :

Κέρδη  στις ασιατικές αγορές    Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια –  Ήπια άνοδος στην Wall Street Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα – Εξαίρεση η Εθνική στο +2% Πτωτικές τάσεις στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές  ✅     Οριακή βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές 0,63% – Πωλήσεις στην Ιταλία ✅  Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, με την Ιταλία 0,62%

 –_-   Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες επέδρασαν στο ΧΑ -0,50% στις 796 μον. – Αδυναμία διάσπασης των 815 – 830 μον… : 

_________ Η αγορά πλησίον στο ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων ενώ οι χαμηλές συναλλαγές στάθηκαν εμπόδιο για την υπέρβασή τους.

Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 796 μονάδες, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,82%τ στο χαμηλό της ημέρας, Alpha Bank -2,45% … με εξαίρεση την Εθνική η οποία έκλεισε με κέρδη +1,93% και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.

Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν  πτωτικές τάσεις με ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,44%, Viohalco -2,09%….ενώ ξεχώρισαν ανοδικά ΕΥΔΑΠ +2,37% και Aegean στο +2,27% από +6,8% υψηλό ημέρας..

H επενδυτική ψυχολογία έχει ενισχυθεί από χθεσινή ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, γεγονός που οδήγησε τις αγορές στις ΗΠΑ σε νέα ιστορικά υψηλά και με έντονες τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ….

To ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται αύριο Παρασκευή 22/1 καθώς αναμένεται η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch.

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους ενώ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν αρκετά κοντά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- κάτω του στόχου του 2%, ενώ συνεχίζεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).

Σύμφωνα, με την ανάλυση της Citigroup, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 θα διαμορφωθεί στο -8,9% καθώς η εξαιρετικά υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουριστικό τομέα, κατέστησε ευάλωτη τη χώρα από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ εκτιμά ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν θα έλθει πριν τα μέσα του 2021, όταν και αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία ενώ θα επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάκαμψης, στο +3,9% το 2021 και στο +6% το 2022.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 796 μονάδες, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 790 – 780 μονάδων και κρίσιμη την αντίσταση των 815 – 830 μονάδων.

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 496 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 500 – 490 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 520 – 540 μονάδες..

Στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς -2,82%, Alpha Bank -2,45% και Eurobank -1,36% ενώ η Εθνική με κέρδη +1,93% από +3,1% υψηλό ημέρας..

Η Ελληνική κυβέρνηση και η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απορρίπτουν την πρόταση για την σύσταση bad bank στην Ελλάδα, πρόταση που έχει υποβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος, εξέλιξη άκρως θετική για τις τραπεζικές μετοχές.

Οι τράπεζες έχουν ακόμη να τιτλοποιήσουν 35 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια στο πλαίσιο του Ηρακλή 2 και απομένουν και ορισμένες κινήσεις από τον Ηρακλή 1.

Έχει υπολογιστεί ότι για τα 35 δισεκ. NPEs θα δαπανήσουν οι τράπεζες περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα 5,5 δισεκ. για το 2021 και 2022 σε συνδυασμό με τις επιδόσεις σε προ προβλέψεων βάση καθώς και άλλες κινήσεις που σχεδιάζουν, όλες οι τράπεζες, προετοιμάζουν κεφαλαιακά πλάνα ακόμη και αυξήσεις κεφαλαίου για εξυγίανση ή ανάπτυξη, μπορούν να απορροφηθούν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2022 ο δείκτης NPEs Ratio θα είναι στο 4% με 8% στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την Εθνική να βρίσκεται στο 8% ήδη από τα τέλη του 2021.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις μετοχές;

Όπως αναφέρει τραπεζίτης, όλα αυτά μπορεί να δώσουν ένα premium στις μετοχές περίπου 30%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, ενώ εκτιμά ότι οι μετοχές  των αναδυόμενων αγορών θα κινηθούν υψηλότερα το 2021 εντούτοις για το ελληνικό χρηματιστήριο δίνει στόχο για 830 μονάδες ή άνοδο 4% έως το τέλος του 2021

__________Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 796 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 790 -780 μονάδες, και ακολουθούν οι 770 και οι 750 μονάδες

Κρίσιμη αντίσταση αποτελεί η ζώνη των  815 – 830 μονάδων ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 850 μονάδες

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 496 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 – 490  μονάδες και ακολουθούν οι 480 – 475 και  450 μονάδες.

Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 520 – 540 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες και οι 570 μονάδες

 

__________Η επικαιρότητα

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην παγκόσμια επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα, το εύρημα ότι τα σημερινά, διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης στελέχους του ιού που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και που κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 23 κράτη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μετάλλαξη αυτή που είναι διαφορετική από την εξίσου μεταδοτική μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Μ. Βρετανία, τονίζοντας πως το εν λόγω στέλεχος πιθανώς μπορεί να μολύνει ξανά όσους έχουν ήδη αρρωστήσει από κορωνοϊό, αλλά και να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια.

Υπό αυτά τα εξαιρετικά ανησυχητικά νέα, η επιδημία εξακολουθεί να θεριεύει σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι δραματική, τη στιγμή που ο Joe Biden ζητά οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν ως έθνος την θανατηφόρα αυτή απειλή, δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κίνα, ενώ και στην Ευρώπη αυξάνονται οι αποφάσεις για lockdown και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Στην Ελλάδα, τα κρούσματα βρίσκονται σε μια καθοδική έστω και αργή πορεία αποκλιμάκωσης ενώ η εορταστική περίοδος δεν προκάλεσε νέα έξαρση μολύνσεων και άρα ένα γ’ κύμα, όπως φοβούνταν επιστήμονες και κυβέρνηση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν κατηγορηματικά πως οι επόμενες δραστηριότητες θα ανοίγουν, αφού πρώτα αποτιμάται ποια είναι η επίδραση των τομέων που έχουν ήδη ανοίξει, περιμένουν να δουν τις επόμενες 7 με 10 ημέρες ποια θα είναι η επίδραση στην επιδημία από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της αγοράς.

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, κάτι που αναμένεται να γίνει από την 1η Φεβρουαρίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξακολουθήσουν να είναι θετικά τα νέα από την πορεία της επιδημίας.  / bankingnews.gr

–_-  Επικίνδυνο «τραμπολίνο» πέριξ των 800 μονάδων… :  Διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα και Πίεση στα περισσότερα blue chips με τις συναλλαγές να παραμένουν υποτονικές, στα 54,5 εκατ. ευρώ. Ανοδική κίνηση για Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

Σε αρνητικά πρόσημα και οριακές απώλειες, έχουν γυρίσει τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αδυνατώντας να ακολουθήσουν τα νέα ρεκόρ σε NYSE και Ασία (σε νέα ιστορικά υψηλά, χθες το βράδυ, οι τρεις δείκτες στην Wall Street, σε υψηλά 31 ετών σήμερα το πρωί ο Nikkei).

Από την άλλη, οι Επενδυτές δεν άκουσαν κάτι νεότερο από την ΕΚΤ και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Πιο συγκεκριμένα, “αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως, παραμένει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων”, όπως αποφάσισε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη σημερινή του συνεδρίαση, ενώ νέα ρίσκα, από την αναζωπύρωση της πανδημίας, για την Οικονομία της Ευρωζώνης, βλέπει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, συνεχίστηκε το επικίνδυνο “τραμπολίνο”, με κλεισίματα του Γενικού Δείκτη πάνω – κάτω από τις 800 μονάδες, ενώ σταθερά σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η καθαρή αξία συναλλαγών, με αποτέλεσμα η Εγχώρια Αγορά να αναλώνεται σε “ασκήσεις ισορροπίας”.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των Επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, όμως ανεξάρτητα εκτιμήσεων, παραμένει κοινή συνισταμένη ότι πολλά θα κριθούν από την περαιτέρω συμπεριφορά του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, καθώς τα καλά νέα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζών μέσω ανταλλαγής ομολόγων, αναιρούνται από τις αυξανόμενες εκτιμήσεις ότι οι Τραπεζικές Α.Μ.Κ. είναι μπροστά και αυτό το τελευταίο φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη, σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω ανοδικής κίνησης.

Σύμφωνα με την επιφυλακτική σχολή σκέψης, “όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή Εγχώριων Επενδυτών και επιστροφή των Ξένων χαρτοφυλακίων, προκειμένου να αυξηθεί δραστικά ο τζίρος και ο ΓΔ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα”. /Μιχαήλ Γελαντάλις m.gelantalis@euro2day.gr Πηγή : euro2day.gr

–_-   Δίχως πυξίδα και σήμερα το Χρηματιστήριο… :  Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει πιστό στη διακύμανση εντός στενών ορίων μεταξύ 785-810 μονάδων, τηρώντας επί της ουσίας μια επιφυλακτική στάση αναμονής, έως ότου έχει καλύτερη ορατότητα στο μέτωπο της οικονομίας.

Τα σύννεφα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και την υλοποίηση του εμβολιασμού έχουν θολώσει τις προοπτικές στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία αν και έχει βάλει στοπ στις διορθωτικές δυνάμεις που ασκούν πιέσεις το τελευταίο διάστημα, δείχνει αδύναμη να κινηθεί υψηλότερα. Και αυτό διότι μπορεί η έλευση του εμβολίου να συνοδεύτηκε από ένα κύμα ευφορίας, εντούτοις η αγορά βλέπει ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τους ρυθμούς του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ήταν κάτι που παρατήρησε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, αλλά και η Capital Economics στην ανάλυσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εν γένει και της Ελλάδος ιδιαιτέρως. Βέβαια, η τελευταία δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι καθώς η Ελλάδα εξαρτάται από τον τουρισμό, αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ό,τι άλλες χώρες, από τη διάθεση των εμβολίων, εκτιμώντας ότι το 2021 η ελληνική οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμούς της τάξης του 3% και το 2022 κατά 6,5%.

Στο ίδιο μήκος και η Citigroup, η οποία ανέβασε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη την ελληνικής οικονομίας το 2021, στο 3,9% και κατά 1,7% (από μόλις 2,2% πριν) και αρκετά χαμηλότερα από το 4,8% που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, ενώ και αυτή όπως και η HSBC λίγες ημέρες, τοποθετεί την Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του 2022 τόσο στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, όσο και σε σχέση με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες αγορές αφού η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς της τάξης του 6%, με μόνο την Γερμανία να την ξεπερνά με ανάπτυξη 6,6%.

Πάντως, μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα για το πότε η οικονομία θα επανέλθει στην κανονικότητα, η αγορά δεν μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο, αφήνοντας τα ηνία στους βραχυπρόθεσμους, θέτοντας κι άλλες αρνητικές παραμέτρους στο μεταξύ, όπως είναι η μετάλλαξη του ιού και η καθυστέρηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, αν και το ΧΑ δείχνει σημάδια εγρήγορσης, δεν μπορεί να “ξεκολλήσει” από τα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι οι ξένοι αναλυτές είναι θετικοί προς την ελληνική οικονομία. /// Της Αλεξάνδρας Τόμπρα / capital.gr

–_-  Η ρητορική της ΕΚΤ δεν ευνόησε τις ελληνικές αξίες… :  ​ Την διαπραγμάτευση σφράγισε η εναλλαγή στην υπεροχής της ζήτησης έναντι της προσφοράς στην διάρκεια  της συνεδρίασης, σε συντονισμό με την πορεία των ευρωπαϊκών που ήταν με κέρδη αρχικά αλλά μετά την εμφάνιση στη συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ  κ Λαγκάρντ, γύρισαν  πτωτικά. Ο τζίρος πάλι πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ χωρίς να ξεπεράσει τα 54. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+2,37% +2,37% και ΑΡΑΙΓ +2,27% και για τις ημερήσιες απώλειες τους ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΒΙΟ με πτώση πάνω από -2%.

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε δυναμική δύο όψεων. Στο πρώτο μέρος  από την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς μετοχών εμφανίστηκε άνοδος έστειλε τον ΓΔ οριακά κάτω από τις 809 μονάδες για λίγο αλλά από τις 10:30 ως τις 11:00 παρέμεινε πάνω από τις 804 μονάδες. Ο μέσος όρος μετά  κινήθηκε σε θετικό πεδίο, αλλά καθοδικά ως τις 11:30. Πέρασε κατόπιν σε αρνητικό πεδίο και σταμάτησε  στις 796 μονάδες δύο φορές στις 12:0 και στις 16:46. Η μετατροπή της πτωτικής δυναμικής σε πλάγια μετά τις 12:00, κράτησε τον μέσο όρο σε αρνητικό πεδίο και στις 17:00 σταμάτησε στα επίπεδα των 798,3 μονάδων.

Η αγορά έκλεισε με πτώση -0,50% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη +1%,  που ήταν τότε καλύτερα από αυτά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εκείνη την ώρα.  Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 796,77 μονάδες, δηλαδή 0,78 περίπου μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα στο δεύτερο μέρος  με πλάγια πορεία των τιμών από τις 13:00 ως τις 16:15 μεταξύ 797 και 799,5 μονάδων.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 805,27 με ανοδικό  χάσμα  (+4,51 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (800,76), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί νευρικά ανοδικά με τάση που όρισε ο ΔΤΡ. Κυριάρχησαν οι ανοδικές τάσεις με οδηγό τις εντολές για τις τράπεζες και αρκετές μετοχές του 25άρη μετά τις 10:30. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 10:33 και ήταν οι 808,84 από 806,74 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Μακράς διάρκειας ήταν ωστόσο η αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 16:46 και ήταν οι 795,99 από 796,12 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η αγορά σφραγίστηκε από το ενδιαφέρον των θεσμικών για βελτίωση των αποτιμήσεων με εντολές αγοράς για το 1/5 των μετοχών του 25άρη, ενώ στα τραπεζικά blue chip η άνοδος στις περασμένες συνεδρίες, δεν είχε την συνέχειά μετά την κάμψη της ζήτησης για ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα αυτή τη φορά, είχαμε χαλαρό συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική στο πρώτο μέρος που ήταν αρχικά ανοδική ενώ έξω μετά από δοκιμασίες και αναταράξεις σε θετικό πεδίο εκτός της Γαλλικής και Ιταλικής αγοράς  επικράτησε μετά τις 15:30 η πτώση για τους δείκτες του ευρώ. Στις δημοπρασίες εδώ, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 12,07 μονάδες κάτω από ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 14 από τα blue  chip με απώλειες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,575 από 53,841 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.  ///  Του Κώστα Ιωαννίδη/naftemporiki.gr

–_-  Ούτε η Εθνική δεν κατάφερε να κρατήσει τον δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες… :   Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών προσέγγισε την αντίσταση των 810 μονάδων χωρίς επιτυχία. Η αγορά λύγισε υπό το βάρος των πωλήσεων, αυτών των λίγων που δράττουν το τελευταίο 10ήμερο στο ταμπλό.

Οι αγορές από το εξωτερικό έχουν παγώσει, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ένα δίμηνο φωτιά πριν από το τέλος του χρόνου. Κι αυτό παρά το πουσάρισμα των ξένων οίκων για το Χρηματιστήριο Αθηνών και την ελληνική οικονομία, όπως η Jefferies, η Goldman Sachs και η Citigroup.

Οι συναλλαγές έχουν καθίσει από τα 80 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, πριν από το τέλος της χρονιάς, σχεδόν στα 50-60 εκατ. ευρώ. Μόνο σήμερα ο τζίρος διαμορφώθηκε ελαφρά πάνω από τα 54 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 796,77 μονάδες.

Η ΕΤΕ ΕΤΕ 1,88% 2,17 συνέχισε για μία ακόμα συνεδρίαση με κέρδη λίγο πριν το 2%, στα 2,17 ευρώ, και όγκο περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με απώλειες.

Πάνω από 2% η πτώση σε Alpha ΑΛΦΑ -2,22% 0,88 και Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,78% 1,05 , με την μετοχή της πρώτης ωστόσο ενδοσυνεδριακά να φτάνει στο σημείο να καταγράφει άνοδο αγγίζοντας τα 90 λεπτά. Έκλεισε στα 0,877 ευρώ.  Οι απώλειες οδήγησαν την Πειραιώς στο 1,04 ευρώ, αν και βρέθηκε στο 1,08 ευρώ. Πιέσεις λίγο πάνω από 1% στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 0,60 στα 0,59 ευρώ.

Από εκεί και πέρα νέα υψηλά, παρά τις διακυμάνσεις για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,16% 12,55 στα 12,55 ευρώ, στα 14,40 και προσέγγιση των προηγούμενων υψηλών για την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,41% 14,40, αγγίζοντας τα 14,40 ευρώ. Απώλειες οριακές για την ΔΕΗ ΔΕΗ -0,41% 7,20 που υποχώρησε στα 7,20 ευρώ, δεδομένου ότι δόθηκε παράταση στο διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Πάνω από 2% επίσης, η πτώση για την Βιοχάλκο ΒΙΟ -2,22% 3,52 και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,44% 7,20, αντίδραση πάνω από το 1,56 ευρώ για την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,30% 1,56, που έχει μπροστά της την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, ανεπαίσθητα θετική μεταβολή για την Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,08% 13,21 που διατήρησε τα 13,21 ευρώ. /// Στ. Κ. Χαρίτος  ///  NewsRoom –  mononews.gr

–_-   Αδύναμο και χωρίς κατεύθυνση-Εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από έλλειψη κεφαλαίων… :  Πτωτικό ήταν το σημερινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο έχει μείνει «βαλτωμένο» στα επίπεδα των 795-800 μονάδων. Η αγορά έχει μπροστά της θολό ορίζοντα, με τους επενδυτές να διατηρούν επιφυλακτική στάση, ενώ παράλληλα το Χ.Α. εξακολουθεί να πάσχει από εισροή φρέσκων κεφαλαίων.

Οι επενδυτές, δηλαδή, δείχνουν να μην αλλάζουν την στάση τους και επιμένουν στην τακτική της μη ανάληψης ρίσκου. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η αυριανή (22/1) αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch Ratings.

Με βάση την εικόνα που υπάρχει αυτή την στιγμή, είναι δύσκολο να υπάρξει αναβάθμιση, δεδομένου ότι η Fitch έχει δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας (ΒΒ) από το 2019.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί βέβαια κανένα ενδεχόμενο. Επίσης πιθανό είναι να διατηρηθεί σταθερή η αξιολόγηση και να βελτιωθεί το outlook, η προοπτική της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικό σημάδι από τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να μπορεί να ξεφύγει από τα επίπεδα των 800 μονάδων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (21/1), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 796,77 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,54 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,58% στις 1.903,70 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,89% στις 496,61 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 1.103,40 μονάδες.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου, απώλειες κατέγραψαν οι εξής μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS (-2,82%), ALPHA BANK (-2,45%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,44%), VIOHALCO (-2,09%), ΑΔΜΗΕ (-1,59%), ΛΑΜΔΑ (-1,59%), EUROBANK (-1,36%), ΟΠΑΠ (-1,26%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-1,01%), ΟΤΕ (-0,92%), COCA COLA (-0,73%), ΟΛΠ (-0,63%), ΔΕΗ (-0,41%) και ΣΑΡΑΝΤΗΣ (-0,22%).

Από την άλλη πλευρά, με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ακόλουθες μετοχές: ΕΥΔΑΠ (+2,37%), AEGEAN (+2,27%), ΕΘΝΙΚΗ (+1,93%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,49%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (+1,41%), ΦΟΥΡΛΗΣ (+0,25%), MYTILINEOS (+0,16%) και JUMBO (+0,08%).

Τέλος, χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι παρακάτω μετοχές: ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ.  Πηγή: Reporter.gr

 

Αναζητήστε στη θέση EUR/USD με τα αρχικά ATF, NBG… Ή άλλη μετοχή – δείκτη από οποιοδήποτε χρηματιστήριο ( CFD) και επιλέξτε :

το Οικονομικό Ημερολόγιο παρέχεται από το Investing.com Ελληνικά.

Δείκτες οικονομικού ημερολογίου – Επεξήγηση

Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Consumer Price Index (CPI)

Μια στατιστική εκτίμηση που μετράει τις αλλαγές στις τιμές των υπηρεσιών και των αγαθών. Χρησιμοποιείται για να την μέτρηση του πληθωρισμού σε αγαθά και υπηρεσίες σε 200 περίπου κατηγορίες.

Ανεργία - Unemployment Rate

Το ποσοστό των ανέργων, το οποίο υπολογίζεται από το λόγο των ατόμων που είναι εκτός εργασίας και οι οποίοι είναι πρόθυμοι και ικανοί να εργαστούν, σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ατόμων στο εργατικό δυναμικό. Είναι ένας επιβεβαιωτικός δείκτης καθώς αλλάζει μαζί με την οικονομία, και επηρεάζει την πορεία των επιτοκίων και νομισματικών πολιτικών.

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν - Gross Domestic Product (GDP)

Αντιπροσωπεύει την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και καθορίζεται από το μέγεθος της παραγωγής, τα έσοδα και τα έξοδα. Συνήθως είναι συνυφασμένος με το επίπεδο διαβίωσης.

Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών - Consumer Confidence Index (CCI)

Ένας μηνιαίος δείκτης με αντιπροσωπευτικό δείγμα 5000 νοικοκυριά. Μετράει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών όπως επίσης και την αγοραστική τους δύναμη (για παράδειγμα, μια δραστική μείωση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών δείχνει αποδυνάμωση της οικονομίας).

Εμπορικό Ισοζύγιο - International Trade (trade balance)

Δείχνει την διαφορά των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Δείκτης Διαρκών Αγαθών - Durable Goods Orders

Ένας μηνιαίος δείκτης σχετικά με την κατασκευαστική δραστηριότητα και τις μελλοντικές παραγγελίες σε εγχώριο επίπεδο.

Δείκτης Κόστους Εργασίας - Employment Cost Index (ECI)

Ένας τριμηνιαίος δείκτης που μετράει την αυξομείωση στο κόστος εργασίας όπως μισθούς, ημερομίσθια και ωφελήματα στις Η.Π.Α.

Αποπληθωριστής Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος - Gross Domestic Product Deflator

Μια ένδειξη για τα επίπεδα τιμών των αγαθών και υπηρεσιών μιας οικονομίας που χρησιμοποιείται για την μέτρηση της διαφοράς μεταξύ ονομαστικού και πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Βιομηχανική Παραγωγή - Industrial Production (IP)

Δείχνει τις αλλαγές στην παραγωγή στον βιομηχανικό τομέα (κατασκευαστικός, μεταλλευτικός κ.τ.λ) σε μία χώρα.

Βιομηχανική Παραγωγή και Αξιοποίηση Δυναμικού - Industrial Production and Capacity Utilization (IPCU)

Ανακοινώνεται από την US Federal Reserve κάθε μήνα και μετράει την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο της ενθαρρύνοντας αγορές ή πωλήσεις σε συγκεκριμένους βιομηχανικούς τομείς.

Μη Αγροτική Μισθοδοσία - Non-farm Payroll Employment

Μια μηνιαία έκθεση που δημοσιεύεται από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ και παρέχει στατιστικά στοιχεία σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς εργασίας. Επίσης, χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη των μελλοντικών επιπέδων οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης Διαχείρισης Αγορών - Purchasing Managers Index (PMI)

Δείχνει την οικονομική δραστηριότητα και το ποσοστό της εταιρείας / επιχείρησης των εργαζομένων που είναι επιφορτισμένοι με την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών (δηλ. διαχειριστές αγοράς) σε ένα συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας. Εάν ο PMI είναι πάνω από 50 αυτό υποδεικνύει μια αναπτυσσόμενη οικονομία, ενώ οτιδήποτε κάτω από το 50 υποδεικνύει οικονομική συρρίκνωση.

Δείκτης Τιμών Παραγωγού - Producer Price Index (PPI)

Ένας συχνά χρησιμοποιούμενος οικονομικός δείκτης που μετρά τις μέσες μεταβολές στις τιμές πώλησης των εγχώριων παραγωγών στον τομέα της μεταποίησης, των μεταλλευμάτων, στην παραγωγή ηλεκτρισμού και τη γεωργία.

Τριμηνιαίος δείκτης παρατήρησης της οικονομίας - Tankan (Short-period Economy Observation)

Μια τριμηνιαία επιχειρηματική δημοσκόπηση που εκδίδεται από την Τράπεζα της Ιαπωνίας σχετικά με την κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας. Επηρεάζει σημαντικά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το ύψος των διαθέσιμων αποθεμάτων και ως εκ τούτου, θεωρείται ένας σημαντικός οικονομικός δείκτης για την Ιαπωνία.

Λιανικές Πωλήσεις - Retail Sales

Μια μηνιαία έκθεση που μετρά τις δαπάνες των καταναλωτών (και είναι μια σημαντική ένδειξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ). Ως έγκαιρη ένδειξη της γενικής εικόνας των δαπανών των καταναλωτών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί άμεσα η κατεύθυνση μιας οικονομίας.

Δείκτης IFO - Institute of Economic Research (IFO)

Μια μελέτη των οικονομικών δεδομένων βασισμένη σε 7000 κύριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία και στην Ευρώπη.

National Association of Purchasing Manager Index (NAPM)

Μετρά την οικονομία εν γένει, καθώς και τον τομέα της μεταποίησης. Συνοψίζει την έρευνα σε πάνω από 250 επιχειρήσεις σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, και υπολογίζει τα δεδομένα της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.
Συμφωνώ με τους όρους της Πολιτικής απορρήτου.

∆ήλωση Αποποίησης. Το παρόν δεν αποτελεί προτροπή για την αγορά, πώληση ή/και διακράτηση αξιών και αποσκοπεί στην ενηµέρωση των επενδυτών. ∆εν επιτρέπεται να αναπαραχθεί, αποθηκευτεί σε σύστηµα από το οποίο µπορεί να ανακτηθεί, ή να διαβιβαστεί περαιτέρω, σε οποιαδήποτε µορφή ή µε οποιοδήποτε µέσο, ηλεκτρονικό, µηχανικό, φωτοτυπικό, µαγνητοφωνικό ή άλλο, εν όλω ή εν µέρει, σε κανένα πρόσωπο, για οποιοδήποτε λόγο ή/και σκοπό χωρίς την προηγούµενη έγγραφη άδεια. Το παραπάνω έγγραφο δηµιουργήθηκε από το τµήµα support της U.B.Dras, τηλ. 210 335 4132, fax. 210 325 1551, e-mail: info@dras.gr