Σύνοψη ημερησίων σχολίων συνεδρίασης Χρηματιστηρίου Αθηνών

–_-   Νέες πιέσεις στις τράπεζες έως -5% επέδρασαν στο ΧΑ -0,66% στις 636 μον. – Κλειδωμένη στο -20% η Intralot – Προβληματίζει η αδυναμία της αγοράς, έρχεται διόρθωση :  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 636 μονάδες συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία στοιχεία από την έξαρση του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στο 15,5% αυξήθηκε τον Απρίλιο η ανεργία στην Ελλάδα, από 14,5% τον Μάρτιο, εν μέσω του lockdown στην οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επίσης, υποβάθμιση των προβλέψεων για την ύφεση στην Ελλάδα προχώρησε το ΙΟΒΕ ( Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνων) στο 7,5% με 10,5% το 2020 από 5% έως 10% στην προήγούμενη πρόβλεψη με αβέβαιη την ανάπτυξη το 2021 ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 19% με 20%.

Εν τω μεταξύ, στα 1,31 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου, από 1,375 εκατ. που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι σε διάστημα 16 εβδομάδων χάθηκαν 49,993 εκατ. θέσεις εργασίας, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, όπως έχει διεξοδικά αναλυθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις. ευρώ δεν θα υπάρξει συμφωνία καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Το πιθανότερο σενάριο δεν είναι να υπάρξει συμφωνία τέλη Ιουλίου 2020 αλλά ίσως υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα στον Αύγουστο του 2020 αν και ορισμένες χώρες θα ήθελαν… 15 Οκτωβρίου 2020.

Η βασική διαφωνία των χωρών που αντιδρούν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και η Ουγγαρία έγκειται στο σχέδιο για 66% επιδοτήσεις προς 33% δάνεια με το πιθανό σενάριο να καταλήξουν σε μια αναλογία 50% επιδοτήσεις και 50% δάνεια ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στις κατανομές των κονδυλίων.

__________Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 636 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των  640-630 μονάδων και ακολουθούν οι 600 μονάδες.

Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 670 μονάδες και ακολουθούν οι  680-690 μονάδες .

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 346 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 350 μονάδων και ακολουθούν οι 330 μονάδες.

Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  380 μονάδες και ακολουθούν οι 400 μονάδες.

__________Η επικαιρότητα

Την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Palmer, τονίζοντας ότι η αμερικανική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφές τις θέσεις της στην Άγκυρα.

Όπως εξήγησε, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε συνδυασμό με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης αποτελούν αντιπαραγωγικές ενέργειες που δεν συμβάλουν στην σταθερότητα και στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι νησιά όπως η Κρήτη έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές ακτές για τη χάραξη ΑΟΖ.

Ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως, και με τους νεκρούς πάνω από 550 χιλιάδες καθώς αυξάνονται τα τεκμήρια πως ο ιός ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες, μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom, η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου σε πολλές περιοχές και η κατάσταση επιδεινώνεται.

_________09/07/2020___>>___Τίτλοι

Με ανοδικές τάσεις οι ασιατικές αγορές  Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Κέρδη για τον Dax  Απώλειες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Πειραιώς  -4,85%    Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές ✅  Θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό 1,09% και το Ιταλικό 1,27% και το μεταξύ τους spread -18 μονάδες βάσης       Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων / Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης bankingnews.gr

–_-   Γιατί δεν… σηκώνει κεφάλι το Χρηματιστήριο :  Πέντε πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η εγχώρια αγορά καθώς η πρωινή προσπάθεια των αγοραστών απέβη «άκαρπη». Πειραιώς, Εθνική και Alpha συνέχισαν την καθοδική πορεία. Θετικά πρόσημα για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ.

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 3,16%, στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραφε απώλειες 7,14% και δεν ήταν λίγοι οι Αναλυτές, που θεωρούσαν πιθανή, για σήμερα, μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου να πάρουν σχετικές αποστάσεις οι βασικοί δείκτες, από ιδιαίτερα κρίσιμες στηρίξεις και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Είναι άλλωστε κοινό μυστικό στις τάξεις των αναλυτών, πως διαγραμματική εικόνα και ψυχολογία των ενεργών traders, θα επιβαρυνθούν σημαντικά, αν ο Γενικός Δείκτης “γλιστρήσει” χαμηλότερα των 630 μονάδων και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, χαμηλότερα των 352 μονάδων.

Όλα τα παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχαν στοιχειώδεις βοήθειες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, προκειμένου το Χ.Α. να ξεπεράσει με λιγότερους “κραδασμούς”, τη σημερινή αποκοπή μερίσματος στον ΟΤΕ, ο τίτλος του οποίου κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια επέδειξαν μικτές διαθέσεις, ενώ επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους Ξένους Διαχειριστές, επισημαίνοντας ότι οι Αγορές θα πρέπει να προετοιμάζονται για “reality check”, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποίησε σήμερα ότι η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου, στις περισσότερες Χώρες.  ///  Θανάσης Σταυρόπουλος    t.stavropoulos@euro2day.gr

 –_-   Συνεχίστηκε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο :  Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι όσο συνεχίζεται η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα το ΧΑ δεν έχει μεγάλες ελπίδες να κινηθεί υψηλότερα, οι βασικές ανησυχίες της αγοράς είναι δύο: η εξέλιξη ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και η δυστοκία των Ευρωπαίων να κινηθούν αποτελεσματικά και άμεσα προς την τελική έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πρώτο μέτωπο τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, με τα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 12 εκατ., ενώ στο δεύτερο μέτωπο όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια ακόμη άκαρπη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ ακόμη αναζητούν μία συμβιβαστική λύση για το σχέδιο με τα κράτη του “Βορρά” να πιέζουν για διετή αντί για τετραετή διάρκεια του “πακέτου” δανείων και επιδοτήσεων, αλλά και για την εισαγωγή όρων και προϋποθέσεων που θεωρούνται δυσβάσταχτες και μη ανεκτές για κράτη όπως η Ελλάδα.

Και όλα αυτά την ώρα που το ΙΟΒΕ προχώρησε σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά, αφού προβλέπει ότι η ύφεση φέτος, με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο θα αγγίξει το 7,5-8% και με βάση το “δυσμενές” σενάριο θα ανέλθει στο 10,5%. Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ προειδοποίησε ότι ενώ ο τουρισμός έφερε πέρσι στη χώρα 18,2 δισ. ευρώ, φέτος, στο καλάθι του έχουν μπει μόλις 600 εκατ. ευρώ (μέχρι και το Μάρτιο σύμφωνα με την ΤτΕ).  /// Της Αλεξάνδρας Τόμπρα / capital.gr

–_-  Χρηματιστήριο: Συνέχεια της καθοδικής συσσώρευσης με τις Τράπεζες στο επίκεντρο των πιέσεων :  Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 639,84 με μικρό καθοδικό  χάσμα  (1,23 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (641,07), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο διαρκώς από τις 10:50 ως τις 11:43. Κατόπιν πέρασε σε αρνητικό πεδίο ως τις 13:38 και 13:41 που μετά από ένα ακόμα ανοδικό διάστημα που προέκυψε μετά την εγγραφή του ελάχιστου γύρισε στις 641,5. Το κατώτερο επανεμφανίστηκε στα τελευταία λεπτά αλλά ήδη από τις 13:42 πέρασε ως το τέλος σε απώλειες. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε στις 12:35 και ήταν οι 635,09 από 640,28 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 646,53 από 648,59 την Τετάρτη, κράτησε 41 λεπτά καθώς εμφανίστηκε τις 11:11 και αμέσως μετά ακολούθησε καθοδικά κλιμακούμενη πορεία  που μετακίνησε τον ΓΔ από τις 646 και τον οδήγησε στις 635 μονάδες στις 12:35.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, δεν κινήθηκαν από την αρχή με διάθεση φυγής από το ρίσκο και εισήγαγαν εντολές πώλησης με κλιμάκωση των πιέσεων, μετά τα πρώτα 45 λεπτά. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας με μέτριες απώλειες, που δεν διέφεραν πολύ από τις μεταβολές των υπολοίπων στην Ευρώπη,  με δεδομένη την προαναγγελία  μιας ήπιας πτώσης στις αγορές των ΗΠΑ. Συνεπώς είχαμε συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η πτώση εδώ ήταν κυρίαρχη στα τελευταία  λεπτά και δεν ανατράπηκε παρά για να οριστεί ισορροπία όταν οι απώλειες κυμάνθηκαν από -0,5% ως -0,8%, οι πιέσεις εντάθηκαν προς το τέλος. Ο μέσος όρος, κατέληξε στις 17:01 στις 635,94 μονάδες, μετά από  σταθερή κλίσης καθοδική κίνηση από τις 16:30 ως τις 16:59. Στις δημοπρασίες, είχαμε μικρή υπεροχή στις εντολές αγοράς και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 1,75 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. ///   Του Κώστα Ιωαννίδη naftemporiki.gr

–_-  Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών στην Jumbo και αποκοπή μερίσματος στον ΟΤΕ έριξαν τον δείκτη :  Η πέμπτη συνεχόμενα πτωτική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο  Αθηνών, αφού οι επενδυτές έχουν να δουν το χαμόγελο από τις 2/7.

Οι απώλειες ήταν της τάξης του 0,66%, στις 636,84 μονάδες, και με τις σωρευτικές απώλειες από την αρχή του μήνα κοντά στο 1%.

Η εξέλιξη στην αγορά προβληματίζει. Ούτε τζίρος ούτε ενδιαφέρον. Εκτός από την υποχώρηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα κάτω του 1,1%, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κανένας ουσιαστικός καταλύτης δεν επηρεάζει την αλλαγή τάσης στο Χ.Α. Ούτε το γεγονός ότι η χώρα έχει καταφέρει να ελέγξει την πανδημία, ούτε καν το ότι δρομολογούνται μεγάλες επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, τα ναυπηγεία Ελευσίνας ή η Κασσιόπη στη βόρεια Κέρκυρα, επιτρέπει στους επενδυτές να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο. Ούτε καν βεβαίως η μείωση της προκαταβολής φόρου για μια σειρά από επιχειρήσεις ή οι σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρου στον επιχειρηματικό κλάδο είναι αρκετά για να αλλάξουν το επενδυτικό κλίμα. /// Στ. Κ. Χαρίτος –  mononews.gr

–_-   Πτώση για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση για το Χ.Α. :  Για πέμπτη συνεδρίαση συνεχίστηκε το πτωτικό σερί του χρηματιστηρίου της Αθήνας, το οποίο δεν έχει καταφέρει να βρει τους θετικούς καταλύτες που θα το επαναφέρουν στα κέρδη και θα βάλουν «φρένο» στην κατρακύλα του Γενικού Δείκτη. Οι τράπεζες ήταν για μία ακόμη φορά ο αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να κλείσει κάτω από τις 640 μονάδες.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει περιέλθει σε μια απαξιωτική τροχιά, καθώς δεν υπάρχουν επενδυτές. Τα άσχημα νέα, που βγαίνουν από ορισμένες εταιρείες (Intralot), επιδεινώνουν το κλίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης στις 5 τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις να υποχωρήσει κατά 3,81% και η κεφαλαιοποίηση να μειωθεί κατά 1,25 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 636,84 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,51 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,63% στις 1.540,01 μονάδες, ο Mid Cap κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,66% στις 840,77 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 2,17% στις 346,81 μονάδες.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου, αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι εξής μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-4,85%), ΟΤΕ (-2,88%), ΕΘΝΙΚΗ (-2,75%), JUMBO (-2,41%), ALPHA BANK (-1,99%), ΕΛΠΕ (-1,85%), EUROBANK (-0,99%), COCA COLA (-0,92%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,83%).

Από την άλλη πλευρά, ανοδικά κινήθηκαν οι παρακάτω μετοχές: ΦΟΥΡΛΗΣ (+4,33%), ΟΠΑΠ (+1,77%), ΑΔΜΗΕ (+1,74%), ΤΙΤΑΝ (+1,73%), AEGEAN (+1,40%), MYTILINEOS (+1,22%), ΣΑΡΑΝΤΗΣ (+1,10%), ΛΑΜΔΑ (+0,99%), ΕΧΑΕ (+0,95%), ΔΕΗ (+0,67%), VIOHALCO (+0,43%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+0,39%), ΟΛΠ (+0,36%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,32%), ΕΥΔΑΠ (+0,29%) και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (+0,10%).  /// Παππάς, Πηγή: Reporter.gr

 

Αναζητήστε στη θέση EUR/USD με τα αρχικά ATF, NBG… Ή άλλη μετοχή – δείκτη από οποιοδήποτε χρηματιστήριο ( CFD) και επιλέξτε :

το Οικονομικό Ημερολόγιο παρέχεται από το Investing.com Ελληνικά.

Δείκτες οικονομικού ημερολογίου – Επεξήγηση

Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Consumer Price Index (CPI)

Μια στατιστική εκτίμηση που μετράει τις αλλαγές στις τιμές των υπηρεσιών και των αγαθών. Χρησιμοποιείται για να την μέτρηση του πληθωρισμού σε αγαθά και υπηρεσίες σε 200 περίπου κατηγορίες.

Ανεργία - Unemployment Rate

Το ποσοστό των ανέργων, το οποίο υπολογίζεται από το λόγο των ατόμων που είναι εκτός εργασίας και οι οποίοι είναι πρόθυμοι και ικανοί να εργαστούν, σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ατόμων στο εργατικό δυναμικό. Είναι ένας επιβεβαιωτικός δείκτης καθώς αλλάζει μαζί με την οικονομία, και επηρεάζει την πορεία των επιτοκίων και νομισματικών πολιτικών.

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν - Gross Domestic Product (GDP)

Αντιπροσωπεύει την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και καθορίζεται από το μέγεθος της παραγωγής, τα έσοδα και τα έξοδα. Συνήθως είναι συνυφασμένος με το επίπεδο διαβίωσης.

Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών - Consumer Confidence Index (CCI)

Ένας μηνιαίος δείκτης με αντιπροσωπευτικό δείγμα 5000 νοικοκυριά. Μετράει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών όπως επίσης και την αγοραστική τους δύναμη (για παράδειγμα, μια δραστική μείωση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών δείχνει αποδυνάμωση της οικονομίας).

Εμπορικό Ισοζύγιο - International Trade (trade balance)

Δείχνει την διαφορά των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Δείκτης Διαρκών Αγαθών - Durable Goods Orders

Ένας μηνιαίος δείκτης σχετικά με την κατασκευαστική δραστηριότητα και τις μελλοντικές παραγγελίες σε εγχώριο επίπεδο.

Δείκτης Κόστους Εργασίας - Employment Cost Index (ECI)

Ένας τριμηνιαίος δείκτης που μετράει την αυξομείωση στο κόστος εργασίας όπως μισθούς, ημερομίσθια και ωφελήματα στις Η.Π.Α.

Αποπληθωριστής Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος - Gross Domestic Product Deflator

Μια ένδειξη για τα επίπεδα τιμών των αγαθών και υπηρεσιών μιας οικονομίας που χρησιμοποιείται για την μέτρηση της διαφοράς μεταξύ ονομαστικού και πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Βιομηχανική Παραγωγή - Industrial Production (IP)

Δείχνει τις αλλαγές στην παραγωγή στον βιομηχανικό τομέα (κατασκευαστικός, μεταλλευτικός κ.τ.λ) σε μία χώρα.

Βιομηχανική Παραγωγή και Αξιοποίηση Δυναμικού - Industrial Production and Capacity Utilization (IPCU)

Ανακοινώνεται από την US Federal Reserve κάθε μήνα και μετράει την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο της ενθαρρύνοντας αγορές ή πωλήσεις σε συγκεκριμένους βιομηχανικούς τομείς.

Μη Αγροτική Μισθοδοσία - Non-farm Payroll Employment

Μια μηνιαία έκθεση που δημοσιεύεται από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ και παρέχει στατιστικά στοιχεία σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς εργασίας. Επίσης, χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη των μελλοντικών επιπέδων οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης Διαχείρισης Αγορών - Purchasing Managers Index (PMI)

Δείχνει την οικονομική δραστηριότητα και το ποσοστό της εταιρείας / επιχείρησης των εργαζομένων που είναι επιφορτισμένοι με την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών (δηλ. διαχειριστές αγοράς) σε ένα συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας. Εάν ο PMI είναι πάνω από 50 αυτό υποδεικνύει μια αναπτυσσόμενη οικονομία, ενώ οτιδήποτε κάτω από το 50 υποδεικνύει οικονομική συρρίκνωση.

Δείκτης Τιμών Παραγωγού - Producer Price Index (PPI)

Ένας συχνά χρησιμοποιούμενος οικονομικός δείκτης που μετρά τις μέσες μεταβολές στις τιμές πώλησης των εγχώριων παραγωγών στον τομέα της μεταποίησης, των μεταλλευμάτων, στην παραγωγή ηλεκτρισμού και τη γεωργία.

Τριμηνιαίος δείκτης παρατήρησης της οικονομίας - Tankan (Short-period Economy Observation)

Μια τριμηνιαία επιχειρηματική δημοσκόπηση που εκδίδεται από την Τράπεζα της Ιαπωνίας σχετικά με την κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας. Επηρεάζει σημαντικά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το ύψος των διαθέσιμων αποθεμάτων και ως εκ τούτου, θεωρείται ένας σημαντικός οικονομικός δείκτης για την Ιαπωνία.

Λιανικές Πωλήσεις - Retail Sales

Μια μηνιαία έκθεση που μετρά τις δαπάνες των καταναλωτών (και είναι μια σημαντική ένδειξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ). Ως έγκαιρη ένδειξη της γενικής εικόνας των δαπανών των καταναλωτών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί άμεσα η κατεύθυνση μιας οικονομίας.

Δείκτης IFO - Institute of Economic Research (IFO)

Μια μελέτη των οικονομικών δεδομένων βασισμένη σε 7000 κύριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία και στην Ευρώπη.

National Association of Purchasing Manager Index (NAPM)

Μετρά την οικονομία εν γένει, καθώς και τον τομέα της μεταποίησης. Συνοψίζει την έρευνα σε πάνω από 250 επιχειρήσεις σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, και υπολογίζει τα δεδομένα της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.
Συμφωνώ με τους όρους της Πολιτικής απορρήτου.

∆ήλωση Αποποίησης. Το παρόν δεν αποτελεί προτροπή για την αγορά, πώληση ή/και διακράτηση αξιών και αποσκοπεί στην ενηµέρωση των επενδυτών. ∆εν επιτρέπεται να αναπαραχθεί, αποθηκευτεί σε σύστηµα από το οποίο µπορεί να ανακτηθεί, ή να διαβιβαστεί περαιτέρω, σε οποιαδήποτε µορφή ή µε οποιοδήποτε µέσο, ηλεκτρονικό, µηχανικό, φωτοτυπικό, µαγνητοφωνικό ή άλλο, εν όλω ή εν µέρει, σε κανένα πρόσωπο, για οποιοδήποτε λόγο ή/και σκοπό χωρίς την προηγούµενη έγγραφη άδεια. Το παραπάνω έγγραφο δηµιουργήθηκε από το τµήµα support της U.B.Dras, τηλ. 210 335 4132, fax. 210 325 1551, e-mail: info@dras.gr